Essies-Culinaria-Apeldoorn-Voedingscoach-Witlof-Bieten-Salade

To biet or not to biet, that’s the question.. Nou ik biet wat af hoor, want ik ben dol op ze :-). Ieder jaar zijn ze in onze moestuin te vinden en kan ik niet wachten tot ze weer klaar staan om geteeld te worden. Buiten dat ze heerlijk zijn, vind ik een groot voordeel van bieten dat ze zo lang goed blijven in de grond. Zo kan ik het hele najaar nog verse groenten oogsten, totdat het echt serieus gaat vriezen. In onze moestuin zijn rode, gele en chioggia bieten te vinden, die allemaal hun eigen kleur en smaak hebben. De gele en chioggia bieten (met die mooie roze en witte ringen) gebruik ik rauw in salades, de rode bieten verwerk ik meestal gekookt.

Buiten dat deze kleurige jongens altijd een fleurig accent geven aan je gerecht, wordt je lijf hier ook heel blij van. Het is niet voor niets dat (prof)sporters regelmatig bietensap drinken om hun prestaties te verbeteren. Het hoge ijzer- en nitraatgehalte in bieten vergroot het zuurstofgehalte in je cellen en verbetert de spierwerking, wat goed is voor je uithoudingsvermogen. Onderzoek wijst uit dat dit de sportprestaties tot wel 15% kan verbeteren. Afgezien van de sportprestaties passen bieten ook erg goed in een gezond voedingspatroon. Ze zitten vol met vezels, eiwitten, vitamines en mineralen en bevatten maar weinig calorieën. Echt powerfood dus!

Onderstaande salade is voor mij een typisch gevalletje ‘grote stappen, snel thuis’ en maak ik regelmatig. De salade is supersnel gemaakt en is prima mee te nemen als lunch. De combinatie met de witlof is heerlijk en de kappertjes zorgen voor een fris zuurtje. Persoonlijk houd ik er meer van als salades op kamertemperatuur zijn, omdat dit de smaak ten goede komt. IJskoude bietjes smaken veel minder zoet dan dat ze op kamertemperatuur zijn.

Tip: Mocht je nog wat extra vulling willen toevoegen aan deze lunch salade, voeg dan eens 2 gekookte eieren toe!

Witlof bieten salade (voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 2 rode bieten (gekookt)
  • 2 stronkjes witlof
  • 2 el kappertjes (of cocktail augurkjes in schijfjes gesneden)
  • 2 el (geiten)yoghurt
  • 1 rode ui
  • Handje walnoten
  • Waterkers / veldsla

Bereidingswijze

(Tijd: 10 minuten)

Snipper een rode ui en doe deze in een grote kom. Snijd de gekookte rode bieten in blokjes en voeg toe aan de kom. Snijd de witlof doormidden, verwijder de harde kern en snijd daarna in dunne reepjes en doe ze in de kom. Meng daarna de kappertjes, yoghurt en waterkers door de rest van de groenten. Verdeel de salade over 2 kommen. Hak de walnoten grof en strooi deze ter garnering over de salade. Eet smakelijk!

Witlof bieten salade