Essies-Culinaria-Slaap-Smoothie- kersen-biet

Slapeloosheid, heb jij daar wel eens last van?

 

Als we de statistieken mogen geloven hebben heel veel mensen hier last van, volgens de GGZ zelfs 32% van alle Nederlanders. Dat zijn er nogal wat! De slaap klachten variëren van problemen met inslapen tot niet doorslapen en (te) vroeg ontwaken.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor problemen met slaap, maar het meest genoemd wordt stress. Maar ook een overbelaste lever, schildklier, magnesium tekort of verstoorde hormoonhuishouding kunnen voor serieuze slaapproblemen zorgen.

Voor een goede gezondheid is voldoende slaap van essentieel belang. Zo zijn het immuunsysteem, hormoonstelsel en de hersenen actief en vinden herstelwerkzaamheden aan het lichaam vooral ’s nachts plaats. Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat je er de volgende dag weer fris en fruitig tegen aan kan. Als je langdurig slecht slaapt, kan dit voor gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, depressie en diabetes zorgen.

Tips

Gelukkig kun je zelf veel doen om je slaap problemen te verbeteren. Een aantal tips:

 • Drink ’s avonds geen koffie. Het beste is zelfs om tot 14:00 uur van je koffie te genieten (max. 4 kopjes). Drink daarna liever water of (kruiden)thee.
 • Stop 2 uur voor je gaat slapen met ‘beeldschermwerk’. Het blauwe licht in zo’n scherm (en ja, daar hoort ook je mobiel bij) triggert de hersenen om wakker te blijven.
 • Kies voor een licht verteerbare avondmaaltijd. Als je spijsvertering nog volop draait door een stevige maaltijd met veel vet en/of eiwitten is je lijf zo druk met verteren dat je minder goed slaapt.
 • Houdt zoveel mogelijk een vast slaapritme aan, daardoor gaat je lichaam zich instellen op dit ritme en zul je makkelijker gaan slapen.
 • Zorg er voor dat je slaapkamer zo donker en stil mogelijk is. De ideale temperatuur om bij te gaan slapen is 18 graden, dus zorg dat je slaapkamer niet te warm wordt.

Bij een gezond dag/nacht ritme zijn een aantal hormonen actief (serotonine en melatonine), die je kunt stimuleren door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Mijn Slaap lekker smoothie maakt daar gebruik van, dus wie weet slaap jij ook als een roosje na deze smoothie :-).

Zo bevatten kersen het stofje melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. De rode biet ondersteunt de lever en de hormoonhuishouding, die vooral ’s nachts actief zijn. De banaan bevat tryptofaan, dat is de bouwstof voor de aanmaak van serotonine en melatonine. Daarnaast draagt tryptofaan bij aan een goede darmwerking. Zowel de kersen als de rode biet bevatten veel antioxidanten, die je lichaam helpen te beschermen tegen weefselschade en veroudering.

En daarnaast is het ook gewoon een heerlijke smoothie die licht verteerbaar is.

Welterusten!

Ingrediënten (voor 2 smoothies)

 • 200 gram verse kersen, ontpit
 • 1 rode biet, voorgekookt
 • 1 banaan
 • 150 ml kokosyoghurt
 • 2 eetlepels amandelmeel
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • 1 eetlepel hennepzaadolie

Bereidingswijze (15 minuten)

Snijd de biet in stukken. Doe daarna alle ingrediënten in de blender en laat deze even draaien, totdat alles goed vermengd is. Eventueel kun je de smoothie iets verdunnen met (amandel) melk tot de gewenste dikte. Giet in 2 grote glazen en klaar ben je.

Tijd om te relaxen! Ga lekker ontspannen op de bank zitten met je verse smoothie en geniet!