Raw Vegan Cheesecake

Cheesecake.. wie houdt daar nu niet van? Ik heb er in ieder geval echt een zwak voor. Helaas passen de meeste cheesecakes niet zo goed in een gezonde leefstijl. Nu zag ik online al een aantal keer vegan cheesecakes voorbij komen, waarbij de vulling wordt gemaakt van rauwe cashewnoten. Vaak rijkelijk gedecoreerd en echt plaatjes om te zien. Als we dan toch aan het snacken slaan, dan liefst wel een beetje gezond. Snacken terwijl je aan je gezondheid werkt, dat klinkt toch iedereen als muziek in de oren?

Cashewnoten zijn namelijk supergezond voor je! Zo bevatten cashewnoten onder andere veel koper, per 100 gram zelfs 244% van de ADH, magnesium (73% ADH), mangaan (72%ADH), seleen (36%ADH), zink (52.5%ADH), kalium (14%ADH) en calcium (4%ADH). Echte powernootjes dus! De gezonde vetten uit cashewnoten dragen bij aan het gezond houden van hart, bloed en vaten. Ook koper, magnesium en ijzer leveren een bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en het behoud van een goede stofwisseling. Twee handjes cashewnoten kunnen al een wezenlijk verschil maken en zijn een makkelijke manier om belangrijke mineralen en vitamines op peil te houden!

Natuurlijk gaan in deze cheesecake meer cashewnoten dan per se nodig zijn in je menu. Maar wie eet er nu een hele taart in zijn eentje..? Niemand toch? De taart is sowieso vrij machtig, dus delen is beter (en gezelliger :-)). Ik vind het zelf altijd fijn om gezonde snacks uit te kunnen delen aan familie en vrienden. Je kunt de taart ook invriezen en in delen eten. Zo heb je voor een aantal keer een lekkere snack of dessert. Altijd handig!

Mocht je geen blauwe bessen of frambozen in huis hebben, je kunt dit prima vervangen door ander zacht fruit als aardbeien, bramen of mango. Mocht je de cheesecake willen gebruiken als hip dessert bij een etentje, je kunt ook mini cheesecakes maken door ze in een uitsteekvorm op te bouwen. Leg de uitsteekvormen dan wel eerst op verhoudfolie op een bord, zodat de vulling er niet uit kan lopen (en je vriezer schoon blijft).

Ingrediënten

Bodem:

 • 120 gram boekweitgrutten
 • 3 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels agave siroop / honing
 • 2 eetlepels rauwe cacao
 • mespuntje Bourbon vanille

Vulling:

 • 200 gram rauwe cashewnoten
 • 4 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels agave siroop / honing
 • 1 theelepel Bourbon vanille
 • 100 gram blauwe bessen
 • 50 gram frambozen

Bereidingswijze

(Tijd: 20 minuten + wachttijd)

Voorbereiding: Doe de cashewnoten in een schaaltje en zet ze onder water. Dek af en laat ze minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht, weken.

Bodem: Mix alle ingrediënten voor de bodem door elkaar in een schaaltje. Bekleed de bodem van een kleine springvorm (10 cm) of klein vierkant ovenschaaltje met vershoudfolie. Doe het bodem-mengsel in de springvorm en verdeel met een lepel totdat alles bedekt is met een egale laag. Zet zolang in de vriezer.

Vulling: Giet het water af van de cashewnoten. Doe de cashewnoten in de blender, samen met de kokosolie, agave siroop en vanille en maal fijn tot je een pasta zonder stukjes over houdt (de ‘cheesecake’). Blend een derde van de cheesecake met de frambozen en zet deze apart. Het andere deel (tweederde) blend je met de blauwe bessen.

Haal de springvorm uit de vriezer en lepel de frambozencheesecake op de bodem en strijk glad. Doe daarna hetzelfde met de blauwe bessen cheesecake. Zet de cheesecake daarna minimaal 4 uur in de vriezer, zodat het kan opstijven. Decoreer de cheesecake daarna af met frambozen, blauwe bessen of ander fruit en nootjes. Eet smakelijk!

Raw Vegan Cheesecake