Essies-Culinaria-Apeldoorn-Voedingsadvies-Gezond-Supermarkt
  • Maak jij makkelijk verantwoorde keuzes in de supermarkt?
  • Of sta je vaak te twijfelen voor het schap?
  • Wist je dat ‘gezonde ontbijtgranen’ vaak barstensvol suiker zitten?
  • Zou jij ook graag in één oogopslag duidelijkheid willen hebben over producten?

Goed nieuws! Momenteel wordt door een aantal organisaties (waaronder Foodwatch en de Consumentenbond) fanatiek gestreden om de Nutri Score ingevoerd te krijgen. Bij dit systeem kun je in één oogopslag, door middel van een stoplichtkleur en letter, zien hoe (on)gezond een product is. En dat schept heel veel duidelijkheid in de schappen, doordat je zo eenvoudig producten met elkaar kunt vergelijken. Hoe fijn zou dat zijn? Dat het je in de supermarkt makkelijk wordt gemaakt om gezondere keuzes te maken, zónder dat je de halve middag druk bent met etiketten lezen? Ik ben persoon groot voorstander van dit onafhankelijk ontwikkelde voedselkeuzelogo. Hoe kijk jij hier tegen aan?

Nutri-score

Nutri-Score werd in 2014 ontwikkeld in Frankrijk op wetenschappelijke en onafhankelijke basis. Bij dit systeem worden calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente en noten meegewogen in het eindoordeel over een product. Deze krijgt vervolgens een label toegekend, variërend van donkergroen/A tot en met rood/E. Inmiddels werkt men met dit systeem in Frankrijk, Spanje en België. In Nederland lopen ook steeds meer wetenschappers en supermarkten warm voor Nutri-Score.

Nutri-Score Essies Culinaria Voedingsadvies Apeldoorn

De grote merken (zoals Coca cola en PepsiCo) uit de voedingsindustrie zijn uiteraard tegen Nutri-Score en willen liever een eigen keurmerk voeren. Al jaren wordt druk gelobbyd om te voorkomen dat duidelijk wordt hoeveel suiker, vet en zout hun ongezonde producten bevatten. Het schijnt dat er maar liefst 1 miljard euro door de industrie werd besteed aan deze lobby, waardoor de EU in 2010 tegen een verplichting van de stoplicht codering stemde. En dat regelmatig nepnieuws wordt verspreid om Nutri-Score in een kwaad daglicht te stellen. Ik blijf me er over verbazen hoe ver de arm van de voedingsindustrie reikt… Wanneer kiezen we eens voor gezondheid en welzijn van burgers in plaats van geld en economisch belang??

Initiatieven door Foodwatch en De Consumentenbond

Foodwatch is inmiddels een petitie gestart om Nutri-Score in Nederland verplicht ingevoerd te krijgen. De petitie tekenen kan hier.

De Consumentenbond gaat zelfs nog een stapje verder en schaart zich, samen met andere Europese consumentenorganisatie, ook achter Nutri-Score. Middels een Europees burgerinitiatief wil men afdwingen dat de EU opnieuw naar de invoering van Nutri-Score gaat kijken. Daarvoor zijn wel de handtekeningen nodig van 1 miljoen burgers uit minimaal 7 EU-lidstaten. Tekenen kan hier.

Beide petities zijn door mij ondertekend. Ik ben groot voorstander van een onafhankelijk keurmerk op supermarktproducten. In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die door de bomen het bos niet meer zien in de supermarkt. En zeg eens eerlijk: wie neemt er de tijd om allerlei etiketten te bestuderen? Precies… Nutri-Score zorgt voor overzicht en helderheid in de schappen, en dat is een belangrijke stap voorwaarts.