Essies-Culinaria-Orthomoleculaire-Voedingsadviezen-Apeldoorn-Miso-soep-met-paksoi-en-noodles

Heb jij dat ook wel eens? Geen zin in moeilijk gedoe en veel snijwerk met de lunch, maar wel trek in een hartige hap? Dan heb ik een leuk recept voor je: Miso soep met paksoi en noodles. Klaar in een kwartiertje, vol met umami (hartige smaak) en nog gezond ook!

De laatste tijd ben ik nogal druk (iets met de #girlboss uithangen en twee jonge bedrijven tegelijk opstarten..) en dan vergeet ik wel eens te eten. Totdat mijn maag me laat weten dat ik nu toch echt de energievoorraad aan moet vullen. Ohja… tijd voor lunch. Een boterham is dan snel gepakt, maar dat wil ik juist niet te vaak eten, omdat je je lijf veel gelukkiger maakt met vezels en vitamines. En daarbij, lunchen met groenten is natuurlijk ook veel lekkerder en je blijft er veel langer verzadigd door. Zo kom je makkelijk de middag door, zonder dat je snacktrek krijgt.

Miso

In de keuken zocht ik naar iets dat snel klaar is en toch gezond is en goed vult. Tijdens mijn speurtocht kwam ik de miso pasta tegen, die ik vaker gebruik om bouillons op smaak te brengen. Miso is een gefermenteerde sojabonenpasta die verkrijgbaar is in verschillende varianten van bijna wit tot donkerbruin, elk met hun eigen smaak. Die ik in huis heb is een beetje karamelkleurig en sterk van smaak.

Aan miso worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo werkt het sterk probiotisch voor je darmen en blijkt uit studies dat het gebruik van miso bijdraagt aan gezonde bloedvaten en hartgezondheid. Hoe dat precies zit wordt nog verder onderzocht, maar deze resultaten zijn veelbelovend. Verder bevat het essentiële aminozuren (eiwitten) en is het rijk aan magnesium.

Wel bevat miso behoorlijk wat natrium (wat logisch is gezien de hartige smaak), dus gebruik dit liever niet meer dan 2 x per week. Verder zou ik altijd kiezen voor een biologische en GMO-vrije variant, omdat het eten van ‘reguliere’ sojabonen niet zonder risico is. En het is natuurlijk wel de bedoeling dat je voeding bijdraagt aan je gezondheid. Onder andere Terrasana biedt een aantal mooie miso producten. Overigens komen ook de boekweit noodles, die ik in dit recept heb gebruikt, hier vandaan.

Mocht je deze misosoep als avondmaaltijd willen eten, dan kun je hem nog een beetje upgraden door extra groenten, noodles, een gekookt eitje of garnalen toe te voegen. Eet smakelijk!

 Recept Miso soep met paksoi en noodles

Ingrediënten (ruim voldoende voor 1 persoon)

  • 500 ml water
  • 2 el miso pasta
  • 2 cm verse gember
  • 1 mini paksoi
  • 1 el tamari
  • ½ portie boekweit noodles
  • Optioneel: 2 el cashewnoten ter garnering

Bereidingswijze (15 minuten)

Kook de boekweitnoodels volgens de aanwijzigingen op de verpakking. Let op, deze zijn heel snel gaar. Giet dan het water af en spoel de noodles af onder de koude kraan en zet ze even apart.

Kook ondertussen het water in de waterkoker (dat bespaart gas) en doe dit in een steelpan. Voeg de misopasta toe en breng aan de kook. Schil en rasp de gember en voeg toe aan de bouillon. Was de paksoi en snij de stelen in reepjes. Houd het blad apart, dat voeg je later toe omdat het heel snel gaar is. Snijd het blad ook in repen. Voeg de stelen toe aan de bouillon en laat deze garen (ongeveer 5 minuten). Voeg tot slot de gesneden paksoi bladeren en de noodles toe en laat alles even doorwarmen. Breng verder op smaak met de tamari en garneer eventueel met de cashew noten.

Eet smakelijk!

Essies-Culinaria-Orthomoleculaire-Voedingsadviezen-Apeldoorn-Misosoep-met-paksoi-en-noodles-2