Met die boodschap belde ze me op. Of ik eens mee wilde kijken om te ontdekken wat er mis was met haar gezondheid. Ziek was ze niet, maar ze voelde zich ook zeker niet lekker. En het werd steeds erger, dus er moest nu echt iets gebeuren. ‘Moe en hangerig’ zei ze, ‘en zo weinig energie’. Ze kreeg ook steeds meer vreemde klachten die ze daarvoor nooit had, zoals eczeem, reactie op voeding (maar wat..?), dubbel/wazig zien en concentratieproblemen. Kortom, het ging eigenlijk niet al te best.. Tijd voor aktie!

Essies-Culinaria-Voedingsadvies-Apeldoorn-Food-For-Health-Fit-Energie-Mentaal-Gezondheid-Depressie

Bij het invullen van het intakeformulier kwamen nog een aantal klachten naar voren, waar ze in eerste instantie nog niet bij na had gedacht. Want ze kwam soms ook wat moeilijker uit haar woorden, had onverklaarbare driftbuien en had ook veel vaker hoofdpijn dan voorheen. Uit het voedingsdagboek bleek dat aan het voedingspatroon ook het nodige bijgeschaafd kon worden. Want door haar gebrek aan energie schoot het koken er vaak bij in, dan werd het toch weer pizza of een magnetronmaaltijd. Of gewoon een boterham met pindakaas, vullen in plaats van voeden dus.

In overleg hebben we besloten om bloedonderzoek te doen, zodat we daarna heel gericht te werk konden gaan. Want dat er een hoop aan de hand was, dat was wel duidelijk. Binnen twee weken waren de testrestultaten van het bloedonderzoek terug en die logen er niet om. Naast laaggradige ontsteking, overbelaste lever en een intolerantie voor koemelk en gluten, bleek er ook een aantal behoorlijke tekorten te zijn aan vitamines en mineralen. Geen wonder dat ze zich zo ellendig voelde!

Op basis van haar verhaal en de testresultaten heb ik een Persoonlijk Adviesplan opgesteld met voeding- en leefstijl richtlijnen. Zo ging ze meer groenten, eiwitten en vetten eten en minder bewerkte producten (koolhydraten). Verder kozen we er ook voor om het aantal eetmomenten per dag te verminderen. Het was duidelijk dat haar spijsvertering rust nodig had om te herstellen. En dat doe je niet door continu te ‘grazen’ (snacken tussen de maaltijden door).

Daarnaast heb ik haar opdracht gegeven om meer te bewegen, bij voorkeur buiten. Ze gaat nu 3 keer per week wandelen en dat bevalt haar goed. Lekker in de frisse buitenlucht, zodat je lichaam gelijk meer zuurstof krijgt en kalmeert door de groene omgeving. Wat dat betreft boffen we maar met de Veluwe in de achtertuin.

Om de vitamines en mineralen tekorten op te lossen gebruikt ze tijdelijk supplementen. Verder slikte ze gedurende de behandelperiode wat ondersteunende supplementen voor de lever en het afvoeren van afvalstoffen. Gelukkig is dat inmiddels niet meer nodig. Want we zijn nu 6 weken verder en ze straalt weer! Ze heeft de smaak van haar nieuwe leefstijl helemaal te pakken en geniet volop van allerlei heerlijke gerechten. Die ze deelt met haar vriendinnen, waarmee ze inmiddels samen wandelt. Hoe tof is dat?

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik haar heb kunnen helpen en dat ze weer zo goed in haar vel zit! En het bevestigt voor mij ook maar weer eens hoe zinvol het kan zijn om bloedonderzoek te laten doen als je je niet goed voelt. Binnen 6-8 weken afrekenen met klachten en weer op de goede weg zijn, dat klinkt toch als muziek in de oren? Ze heeft mij in ieder geval niet meer nodig, want ze voelt zich nu ‘Top! Kan echt niet beter!’ Dat het alleen maar beter wordt, daar komt ze straks vanzelf wel achter ;-).

Wil jij ook samen aan de slag om weer fit en energiek te worden? Kijk dan eens bij mijn programma Food for Health. En wil je liever zelf aan de slag om ‘Leider’ worden van je eigen gezondheid? Dan is mijn nieuwe programma ‘Verbeter je vitaliteit in 30 dagen’ precies wat je zoekt, want daarbij krijg je zelf de nodige kennis en vaardigheden aangereikt! Wil je op de hoogte blijven wanneer ‘Verbeter je vitaliteit in 30 dagen’ start (in januari 2020), laat dan even je e-mail adres achter.

Essies-Culinaria-Voedingscoach-Apeldoorn-Food-for-Health-Fit-Gezondheid-Lekker-in-je-vel-klein