Essies-Culinaria-Apeldoorn-Voedingsadvies-Herfst-Risotto-Pompoen-Paddestoelen_klein

Houden jullie ook zo van de herfst? En dan vooral van de typische herfst producten die je verwarmen met hun rijke smaken?

Ik ben er dol op! Met name pompoen is favoriet bij ons thuis, deze staat bijna wekelijks op het menu zolang ze in de winkel liggen. Meestal maak ik er een kruidige soep van, maar ook in een curry of geroosterd in de oven is pompoen een supersmakelijke groente. Heel veelzijdig en ook nog eens super gezond.

Pompoen

Deze koolhydraatarme groente bevat veel vezels, waardoor het goed vult zonder veel calorieën. Je darmflora heeft deze vezels ook hard nodig, zodat ze goed kan functioneren. Daarnaast bevat pompoen onder andere veel vitamine A, vitamine C, zink en ijzer, wat bijdraagt aan een goede weerstand. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken in de herfst en winter toch? Verder bevat pompoen tryptofaan, wat bij kan dragen aan het voorkomen van een najaarsdip (depressieve gevoelens). Kortom, wil je fit en vitaal de herfst en winter doorkomen, zet dan regelmatig pompoen op je menu!

Ter afwisseling van pompoensoep, heb ik deze keer een herfstrisotto gemaakt met pompoen, haver en paddenstoelen. Een echte herfstcombinatie! De zeer eiwitrijke haver bevat beta glucanen, dit zijn vezels die kunnen bijdragen aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van hart- en vaatziektes. Samen met de pompoen vormt dit echt een behoorlijk vullend gerecht.

Als garnering heb ik prachtige, gerookte konings-oesterzwammen van Ambachtelijke rokerij Zuidvenne uit Zutphen gebruikt. Echt enorme smaakbommetjes, dus daar heb je maar heel weinig van nodig per persoon. De rijke, rokerige smaak maakt dit recept echt helemaal af. Je kunt natuurlijk ook gewoon een paar gebakken oesterzwammen of kastanje champignons gebruiken.

Eet smakelijk!

 Essies-Culinaria-Apeldoorn-Voedingsadvies-Herfst-Risotto-Pompoen-Paddestoelen_klein_detail

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 150 gram naakte haver
  • Handje gedroogde paddenstoelen
  • 250 gram pompoen (hoikkaido)
  • 1 (gele) winterwortel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml kokend water
  • Tijm
  • Optioneel: Gerookte Konings Oesterzwammen

Bereidingswijze (25 minuten)

LET OP: De avond van tevoren spoel je de haver even goed af onder de kraan, doe ze daarna in een kom of pan en zet de haver onder water om te weken tot gebruik. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk.

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en overgiet deze met het kokende water. Laat ze wellen tot gebruik. Snipper de ui en fruit deze met wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Snijd ondertussen de knoflook en voeg deze toe. Schil de wortel en snijd deze in blokjes en voeg toe aan de ui en knoflook. Snijd de pompoen in kleine blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en voeg dit toe aan de rest. Laat even bakken op medium hoog vuur, zodat de pompoen al wat zachter wordt.

Spoel de haver af en gooi het weekwater weg. Kook de haver (in een aparte pan) in ongeveer 10-15 minuten gaar in de groenenbouillon op medium hoog vuur. Roer regelmatig door en pas op dat het niet aanbrandt. Je krijgt nu een soort smeuïge substantie die lijkt op risotto. Als de haver beetgaar is, draai je het gas uit en haal je de pan van het vuur.

Snijd de gewelde paddenstoelen fijn en voeg toe aan het pompoenmengsel. Giet het water waarin de paddenstoelen geweld hebben bij het pompoenmengsel, behalve het laatste beetje (hier zit meestal gruis/aarde in van de paddenstoelen). Voeg de haver toe aan het mengsel en roer alles goed door. Laat nog even op medium vuur sudderen totdat de paddenstoelenbouillon is opgenomen door het mengsel.

Wanneer je gerookte koningsboleten of verse paddenstoelen gebruikt ter garnering, dan snijd je deze in plakken en bak je ze even aan met wat ghee/roomboter en verse tijm.

Eet smakelijk!