Glutenvrij brood

Zoals eerder gemeld heb ik na de feestdagen de touwtjes weer wat strakker aangehaald qua voeding. Voor mij betekent dat (kortgezegd) veel groenten, fruit, soms wat vlees/vis en minder (snelle) koolhydraten, gluten, suiker en koemelk producten. Doordeweeks ontbijt ik vaak met een smoothie en lunch ik met een salade of groenten gerecht. Maar soms heb ik gewoon zin in brood, omdat het makkelijk en snel mee te nemen is en het gewoon lekker is om je tanden te zetten in iets ‘vasts’. Dit glutenvrije brood past prima in een gezond voedingspatroon. Heerlijk om een paar plakken te besmeren met hummus en rauwkost, geprakte avocado of pindakaas. Het vult behoorlijk en zit vol vezels, daar wordt volgens mij iedereen blij van toch? De gebruikte meelsoorten zorgen ervoor dat je geen enorme piek krijgt in je bloedsuikerspiegel, waardoor je je niet zo duf voelt na de lunch en er lang op vooruit kunt zonder honger te krijgen.

Ik ben gek op zaden en pitten, dus die heb ik bovenop toegevoegd. Mocht je van zoet houden, dan zou je ook stukjes gedroogde abrikoos of rozijnen door het deeg kunnen mengen. Grof gehakte noten er door is ook erg lekker.

Wat ik handig vind, is dat je het brood prima in kunt vriezen. Ik snijd het brood dan in plakken en vries ze per 2 of 3 plakken in. Dan hoef je ’s ochtends alleen maar een pakje uit de vriezer te halen en hop zo de tas in. Smeersel mee en genieten maar tussen de middag!

Ingrediënten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 150 gram teffmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 tl arrowroot
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 ml lauw water
  • 150 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 50 ml olijfolie

Bereidingswijze

(Tijd: 1 uur + 45 minuten rijstijd)

Voeg de melen, arrowroot, wijnsteenbakpoeder, baking soda en zout toe aan de kom van een staande mixer (of in een grote kom) en roer tot alles goed gemengd is. Maak eventuele klontjes fijn.

Laat de gist oplossen in 200 ml lauw water. Voeg hierbij een losgeklopt ei, olijfolie en amandelmelk en roer alles goed door. Zet de kom met de droge ingrediënten onder de staande mixer met deeghaken, voeg het gistmengsel toe en laat de mixer op een lage stand draaien tot alles gemengd is en er een deeg ontstaat (of voeg het gistmengsel toe aan de kom en mix met een handmixer). Doe het deeg in een ingevet cakeblik en voeg eventueel zaden en pitten toe. Druk deze een beetje aan, zodat ze niet van het brood afrollen tijdens het bakken. Laat het brood onder een vochtige doek 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als het deeg na 45 minuten goed gerezen is verwijder je de vochtige doek. Zet het brood in de oven en bak af in ongeveer 40-45 minuten. Check met een schone saté prikker of het brood gaar is, de prikker komt dan schoon uit het brood. Als het brood gaar is haal je het uit de oven. Laat het brood even afkoelen, na ongeveer 10 minuten kun je het brood uit het cakeblik halen. Hierna laat je het brood verder afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

Glutenvrij brood