Filotaart met spinazie en feta

Deze filotaart met spinazie en feta is echt een klassieker in Essies Culinaria! We hebben deze taart al zo vaak gemaakt en iedereen is er altijd enthousiast over. Daarom mag hij natuurlijk niet op de site ontbreken. Het originele recept is van mijn held Jamie Oliver, maar in de loop der tijd heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven. Omdat ik zeker weet dat jullie er ook blij van zullen worden, deel ik vandaag het recept!

In deze filotaart wordt verse spinazie gebruikt. Deze donkergroene blaadjes zijn een van de meest voedzame groenten die je kunt eten. Behalve dat ze veel eiwitten, bevatten ze ook veel ontstekingsremmende anti-oxidanten, magnesium, foliumzuur en vitamines A, C en K. Het regelmatig eten van deze powerblaadjes draagt bij aan het gezond houden van je bloeddruk, vaatstelsel en weerstand. Daarbij, spinazie is ook gewoon erg lekker en veelzijdig in je menu te verwerken.

Op zich is deze filotaart niet moeilijk om te maken, alleen het vouwen van het filodeeg is even een prutswerkje. Om eerlijk te zijn besteed ik dat het liefst uit aan manlief, want filodeeg en ik… nog steeds een wat lastige relatie zullen we maar zeggen ;-). Maar als de taart dan prachtig goudbruin, knapperig en heerlijk geurend uit de oven komt.. Feestje! Ik ben superbenieuwd of jullie er ook zo blij van worden :-).

Ingrediënten

  • 100 gram pompoen en/of zonnebloempitten
  • 6 eieren
  • 200 gram fetakaas (of mozzarella, Roquefort enz.)
  • 50 gram cheddar (of Goudse kaas)
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels teff vlokken (of paneermeel)
  • ½ citroen
  • Olijfolie
  • 400 gram gewassen, jonge spinazie (vers)
  • 1 pakje van ongeveer 270 gram filodeeg
  • 1 hele muskaatnoot, om te raspen

Bereidingswijze

(Tijd: 20 minuten voorbereiding + 20 minuten oventijd)

Verwarm de oven voor op 200˚C. Zet een middelgrote (ong. 26 cm) ovenbestendige koekenpan op matig vuur.

Rooster de pitten in de koekenpan, terwijl je ze af en toe omschudt. Houd ze goed in de gaten, want het kan snel verbranden. Breek ondertussen de eieren in een mengkom en kruimel er de feta bij. Rasp er de cheddar over. Doe er een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie bij. Wacht tot de pitten mooi goudbruin zijn, doe ze bij het eimengsel en roer alles goed door elkaar.

Zet de koekenpan met een beetje olijfolie terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan met een spatel en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.

Haal intussen het filodeeg uit de koelkast. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op je werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen filodeeg op elkaar hebt. Het maakt niet uit als er hier en daar een scheurtje in zit. Vergeet intussen niet om de spinazie regelmatig om te roeren.

Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp er een halve bol nootmuskaat bij. Meng alles goed. Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan, zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan en verdeel de teffvlokken over de bodem. Giet het eimengsel in de pan en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen. Zet de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en zet hem vervolgens 18 tot 20 minuten boven in de hete oven. Eet smakelijk!

Filotaart met spinazie en feta