Eiersalade met avocado

Eieren staan hier regelmatig op het menu. Niet alleen omdat ze supergezond, lekker en enorm veelzijdig zijn, maar ook omdat we hier regelmatig behoorlijk aantallen eieren hebben. Daar is onze gezellige kippenclan verantwoordelijk voor en daar ben ik maar wat blij mee! Ik geniet er enorm van om ze in de tuin rond te zien scharrelen op zoek naar lekkere hapjes.

Onze kippen hebben hier echt de ruimte om op avontuur te gaan en als bedankje krijgen we de heerlijkste eieren met prachtige oranje dooiers. Dit komt doordat ze zo gevarieerd hun kostje bij elkaar zoeken en regelmatig gras eten. In de industrie krijgen ze alleen maar legkorrel te eten, wat een veel minder rijk gevarieerd voedingspatroon oplevert. Daarbij hebben ze in de industrie ook een veel minder leuk leven natuurlijk, dus ik prijs mezelf rijk met onze happy flufbolletjes in de tuin <3.

Kippen

Eieren zijn een volwaardige bron van eiwitten en zijn een van de weinige voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam niet zelf aan kan maken. Veel mensen halen onvoldoende eiwitten uit hun voeding, waardoor eieren eigenlijk altijd een goed idee zijn. Reken maar uit, iemand met een normaal bewegingspatroon zou 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht moeten per dag moeten eten. Voor sporters of mensen met gezondheidsproblemen ligt dit nog een stuk hoger, zo’n 1,5 – 2 gram per kilo lichaamsgewicht.

Avocado hoeft denk ik niet echt een introductie qua gezondheidsvoordelen. Deze heldergroene krachtpatser bevat veel goede vetten, eiwitten, vitamine B, C, E en K en de mineralen kalium, magnesium, koper, foliumzuur en ijzer. Need I say more? Daarbij verzadigt een avocado goed en draagt bij aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel en cholesterol.

Deze keer heb ik een superlekkere en makkelijke eiersalade met avocado gemaakt. Het liefst eet ik die op een lekkere plak zuurdesembrood, maar die had ik niet in huis. Dus het werd een speltboterham, ook lekker! De salade is klaar in een handomdraai en vult behoorlijk. Daar kun je dus gerust de rest van de middag mee vooruit!

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 4 eieren
 • 1 grote avocado (of 2 kleintjes)
 • ½ paprika
 • 2 bosuitjes
 • 2 el citroensap
 • 2 el geitenyoghurt
 • 1 tl Dyon mosterd
 • 1 tl kerrie poeder
 • Snufje (zoet) paprika poeder
 • Zeezout
 • Peper
 • Brood naar keuze

Bereidingswijze

(Tijd: 15 minuten)

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Snijd ondertussen de bosuitjes in ringetjes en de halve paprika in kleine stukjes. Snijd de avocado overlangs doormidden en lepel het vruchtvlees eruit, snijd dit daarna in kleine blokjes. Giet het kookwater van de eieren af en laat ze even schrikken onder de koude kraan. Pel ze daarna af en snijd in blokjes. Doe alle ingrediënten in een kom en meng door elkaar, samen met het citroensap, geitenyoghurt, mosterd en kerrie poeder. Voeg naar smaak peper en zout toe en verdeel de salade over het brood. Bestrooi met een snufje paprikapoeder en dien op. Eet smakelijk!

Eiersalade met avocado