Courgetti met zalm en zeewiertapenade

In de zoektocht naar meer groenten op het menu, kom je tegenwoordig al snel uit bij courgetti, zoodles oftewel groente spaghetti. Spaghetti sliertjes gemaakt van courgette of wortelgroenten zijn voor veel mensen een welkome vervanger voor koolhydraatrijke pasta’s. Buiten dat je zo wat minder snelle koolhydraten naar binnen werkt, geeft het ook een aardige boost aan je groente inname op een dag. Diverse gezondheidssites adviseren om minimaal 500 gram tot wel 1 kilo groenten per dag te eten. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik echt niet altijd de 500 gram aan tik, maar ik doe mijn best :-). Courgetti is een eenvoudige en snelle manier om wat extra groenten te eten. Ze zijn minstens zo lekker als ‘gewone’ pasta en je kunt er eindeloos mee variëren. Voor het maken van de groentensliertjes gebruik ik een Spirelli, waarmee je binnen een minuut een courgette of wortelgroente omtovert tot courgetti/zoodles.

Bij dit recept heb ik de courgetti gecombineerd met wilde zalm, zeewiertapenade en cherrytomaatjes. Zo heb je een snelle, goed vullende lunch. Ik kies bij voorkeur voor wilde zalm, omdat die meer gezonde omega 3 vetzuren, vitamine D en vitamine B12 bevat dan kweekzalm. Daarnaast bevat wilde zalm beduidend minder ongezonde hulpstoffen, zoals antibiotica en pesticiden. Mocht je kiezen voor kweekzalm (uit de supermarkt), kies er dan een met een ASC- of MSC-keurmerk.

 

Zeewiertapenade had ik nog niet eerder uitgeprobeerd. Ik kreeg dit potje voor mijn verjaardag en ben aangenaam verrast over de smaak. Het geeft een heerlijke zilte toevoeging aan je gerecht. Mocht je niet van zeewier houden of deze tapenade niet kunnen vinden, dan kun je dit gemakkelijk vervangen door basilicum- of rucolapesto.

Ingrediënten

  • 100 gram wilde zalm filet
  • Zeewiertapenade (Biotoday)
  • 1 courgette
  • Cherry tomaatjes
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl gedroogde citroentijm
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • Peper

Bereidingswijze

(Tijd: 20 minuten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de zalm met olijfolie, peper en zout en leg in een kleine ovenschaal. Leg de cherry tomaatjes rondom de zalm. Zet de ovenschaal in de oven en gaar de zalm en tomaatjes in 12-15 minuten. Maak ondertussen de courgetti door een courgette door een spiralizer of ander ‘sliertjesapparaat’ te halen. Doe een beetje olijfolie in de koekenpan op matig en voeg de courgetti toe. Pers een teen knoflook uit boven de courgetti en voeg de citroentijm toe. Roer het geheel door en breng op smaak met peper en zout. LET OP: de courgetti heeft maar een minuut of 3-5 nodig, want er moet wel bite aan zitten. Als je dit te lang kookt wordt het al snel te gaar/snotterig. Je kunt er ook voor kiezen om te courgetti rauw te eten. Leg de courgetti op een bord en haal de ovenschaal uit de oven. Leg de zalm en tomaatjes op de courgetti en dan: aan tafel! Eet smakelijk!

Courgetti met zalm en zeewiertapenade