Buddha Bowl

Al tijden hip and happening in foodland: de Buddha Bowl! Het idee er achter is dat je een kom zo ‘volpropt’ met gezonde hapjes dat hij net zo bol staat als de buik van Buddha. En dan nu even praktisch: het is de ideale manier om een hele gevarieerde, gezonde maaltijd te eten én allerlei restjes uit je koelkast of voorraad op te maken. Ik zeg win-win situatie 🙂

Een Buddha Bowl bestaat meestal uit een graansoort, peulvruchten, verschillende groenten en/of fruit en zowel rauwe als verhitte onderdelen. Vaak zijn ze vega, maar dat hoeft natuurlijk niet. Reepjes kipfilet of een paar mooie gamba’s misstaan ook zeker niet.

Buddha Bowl

Je hebt dus echt verschillende kleuren, smaken en texturen in je mond tijdens het eten. En zeg nou zelf: ze zijn toch een lust voor het oog? Sites als Instagram en Pinterest staan vol met voorbeelden van prachtige Buddha Bowls. Erg leuk om inspiratie op te doen en je te verlekkeren aan de mooiste plaatjes.

Om je een idee te geven, mijn Buddha Bowl bevatte deze keer de volgende onderdelen: Speltcouscous, romaine sla met gekookte rode en gele biet, geroosterde pompoen, cherry tomaatjes, avocado, geroosterde kikkererwten, rauwe gele paprika, hummus, granaatappelpitjes en wat pompoen- en zonnebloempitten.

Het heeft niet zoveel zin om de ‘enkelvoudige’ ingrediënten te beschrijven, want die krijg je vast wel naar eigen inzicht op je bord. En denk aan die Buddha buik he, als je je bord volstapelt 😉 Hieronder volgt de beschrijving van de geroosterde kikkererwten en de pompoen.

Geroosterde kikkererwten

Ingrediënten

 • Een pot (biologische) kikkererwten (400 gram)
 • 2 el Za’atar kruiden
 • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de kikkererwten schoon onder de kraan en dep ze droog met een keukenpapiertje. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de kikkererwten er op. Strooi de za’atar kruiden en de olijfolie over de kikkererwten. Hussel met de je handen alles even goed door elkaar en verdeel de kikkererwten over de bakplaat. Zorg dat ze goed verdeeld op de plaat liggen, dit komt het roosteren ten goede. Zet de bakplaat in de oven en rooster de kikkererwten ongeveer 15 minuten of tot ze knapperig zijn.

TIP! Deze geroosterde kikkererwten zijn ook heerlijk als croutons op je pompoensoep!

Geroosterde pompoen

Ingrediënten

 • 1 flespompoen
 • 1 tl gedroogde munt
 • 1 tl komijn (gemalen)
 • 1 tl gember (gemalen)
 • ½ tl chilivlokken (gedroogde)
 • ½ tl kaneel (gemalen)
 • Zeezout
 • Peper (vers gemalen)
 • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de flespompoen doormidden en verwijder de pitten. De schil mag blijven zitten, die wordt vanzelf zacht in de oven en bevat veel gezonde vezels. Zonde om eraf te halen dus. Snijd daarna de flespompoen in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Doe de plakjes in een grote kom en voeg de kruiden en de olijfolie toe. Schep alles goed om, zodat de kruiden en olie goed verdeeld zijn. Spreid de plakjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze gaar in 20 minuten of totdat ze zacht zijn.