Bouillabaisse (vissoep)

Vrijdag is bij ons (meestal) visdag. Als het even kan haal ik dan verse vis op de markt in het dorp. Heerlijk om te ‘broeden’ op een lekker recept en dan op pad te gaan om de verse ingrediënten te halen. Het maken van een lekker gevulde vissoep stond al een tijdje op mijn verlanglijstje.

Bouillabaisse is een klassieke soep uit de Franse keuken. Oorspronkelijk was het bedoeld als ‘armeluisgerecht’ waar de slecht verkoopbare vis die gevangen was in werd verwerkt. Tegenwoordig schijnen er complete voorschriften te zijn waaraan de soep officieel zou moeten voldoen. Bouillabaisse is voor mij (en voor vele anderen) gewoon een gevulde vissoep waarbij naar hartenlust gevarieerd kan worden met vis en schaaldieren.

Deze keer heb ik mosselen en grote garnalen gebruikt in de soep. Mocht je voor een variant met vis gaan, kies dan voor stevige vissoorten zoals kabeljauw, dorade of zeeduivel. Die vallen niet gelijk uit elkaar als je een keer door je soep roert.

Ohja, mocht je toch naar je visboer gaan.. Vraag dan gelijk om visafval om zelf visbouillon mee te maken. Meestal bewaren ze daar vissenkoppen of vissen waar alleen filets afgesneden zijn voor. Vaak krijg je dit gratis of voor weinig mee, omdat het anders toch weg gegooid wordt. Die delen zijn prima geschikt om bouillon mee te maken. Zoveel lekkerder en veel gezonder dan bouillonblokjes! Visbouillon hoeft minder lang te trekken dan bijvoorbeeld runderbouillon en is al in 20 minuutjes klaar. Appeltje eitje zeg ik :-).

Na dit zijsprongetje is het tijd voor mijn recept van deze ‘moderne’ bouillabaisse. Voor een beetje pittigheid heb ik wat harissa toegevoegd. Mocht je dit niet in huis hebben, dan kun je dit prima vervangen door een verse peper mee te koken of wat chili vlokken toe te voegen.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 venkelknol
  • 1 prei
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 el harissa
  • 2 tl saffraan
  • 1 tl kurkuma
  • 150 ml witte wijn
  • 800 ml tomaten passata
  • 1,5 liter visbouillon
  • 4 aardappelen
  • 1 kilo mosselen, stevige visfilet of een mix
  • Gamba’s of jumbo garnalen (optioneel)
  • Zout
  • Peper

Bereidingswijze

(Tijd: 45 minuten)

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Trek de buitenste rokken van de venkelknol af en snijd het onderkant er af. Snij vervolgens de venkel in dunne plakjes. Snijd de onderkant van de prei er af en snijd de prei overdwars doormidden. Spoel de prei schoon onder de kraan en check of er geen zand achterblijft tussen de laagjes. Snijd de prei hierna in halve ringetjes.

Doe wat olijfolie in een (soep)pan met dikke bodem en fruit de ui en de knoflook even aan. Voeg de venkel en prei toe en bak alles glazig op matig vuur. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg daarna de knoflook, harissa, saffraan, kurkuma, en tomaten passata toe en laat 10 minuten pruttelen op laag vuur. Schil intussen de aardappels en snijd ze daarna in blokjes.

Voeg de visbouillon en de aardappel blokjes toe aan de soep en breng alles weer aan de kook. Kook de aardappel blokjes in 15 minuten bijna gaar. Breng op smaak met zout en peper. Snijd intussen de vis in stukken van ongeveer 4/5 cm. Mocht je mosselen gebruiken, spoel ze dan goed af en controleer op kapotte of open mosselen. Deze kun je gelijk weg gooien. Bij grote gamba’s verwijder je het darmkanaal met een scherp mesje.

Voeg de vis, mosselen en/of gamba’s zo’n 3-4 minuten voor het opdienen toe aan de soep en gaar ze mee. Check of alles gaar is. Mochten er nog dichte mosselen in de soep zwemmen, verwijder deze dan en gooi ze weg. Verdeel de soep over borden of kommen. Eet smakelijk!

Bouillabaisse (vissoep)