De laatste jaren is er veel te doen over verschillende eetstijlen. Zo heb je carnivoren, flexitariërs, vegetariërs en veganisten. En daar is nu een nieuwe variant bijgekomen: Seaganism. Seaganisten zijn mensen die grotendeels plantaardig eten en geen vlees of eieren nuttigen. In tegenstelling tot veganisten genieten zij echter wel af en toe van vis en schaaldieren.

Ik werd door 24Kitchen benaderd om als voedingsdeskundige mijn licht te schijnen over deze nieuwe eetstijl. Supertof om hier een bijdrage aan te mogen leveren! Als echte foodie en 24Kitchen “bingewatcher” is het toch wel een beetje een droom die uit komt om iets voor deze toffe culinare zender te mogen doen. Dat smaakt naar meer haha! Wie weet, ooit.. ;-). Als OERsterk Coach ben ik voorstander van een plantbased voedingspatroon (mijn mantra: 500 gram groenten per dag), omdat het je lichaam voorziet van de broodnodige vitamines, mineralen en vezels. Seaganism past hier op zich prima bij. Zelf vul ik mijn voedingspatroon aan met vis en gevogelte, wat past bij een OERsterke leefstijl.

Het hele artikel over seaganism en mijn mening hier over vindt je op de website van 24Kitchen.

Essies-Culinaria-OERsterk-Coach-Apeldoorn-Artikel-24Kitchen

Wat ik enorm fascinerend vind is dat je wij als mensen uit de zee zijn ontstaan. En dan vooral hoe je dit nog terug kunt zien in onze fysieke kenmerken. Hoe cool is het dat de vetzuur samenstelling in ons brein exact dezelfde is als die bij zeezoogdieren? En dat de mineraal samenstelling in ons bloed dezelfde is als die van zeewater? Op onderstaand plaatje zie je welke fysieke aanpassingen we nog meer hebben overgehouden aan een ‘zeeleven’.

Essies-Culinaria-OERsterk-Coach-Apeldoorn-Human_Aquatic_Adaptations-Klein

Vanuit die optiek is het dus logisch dat we vis eten. Al moet ik daar wel aan toevoegen dat ik er een voorstander van ben om duurzaamheid, dierenwelzijn en je gezondheid in het oog te houden bij het maken van keuzes. Kies voor biologische vis of schaaldieren of let op het MSC keurmerk. Mocht je nog inspiratie zoeken voor een lekker recept met vis, kijk dan eens naar mijn recept voor courgetti met wilde zalm.

 

Workshop

Ben je zelf zoekende naar welke leefstijl bij jou past? En zie je door de ‘leefstijl bomen’ het bos niet meer? Dan nodig ik je van harte uit voor mijn workshop ‘De basis van een natuurlijke leefstijl’ op zaterdag 21 maart 2020 (10:00-12:30) op onze eigen locatie Leefstijlcentrum Bij Barkey in Apeldoorn. Tijdens deze workshop vertel ik je van alles over hoe een natuurlijke, preventieve leefstijl jouw leven drastisch kan veranderen. Het wordt je al snel duidelijk waarom er een enorme kloof ligt tussen onze huidige maatschappij en wie wij als mensen van nature zijn.

We gaan samen aan de slag om jouw persoonlijk plan samen te stellen, zodat je af kunt rekenen met irritante gezondheidsklachten en weer vol energie en plezier kunt genieten van het leven. Meer info en tickets vind je hier.